Legpuzzel ervaringen

 Vervolg op Jan van Haasteren krijgt een lintje

Een van de grootste fans van Jan van Haasteren, Anja Huizing, vertelt over het aanvragen van het lintje voor Jan:

‘Sinds 2008 verzamel ik alles wat Jan van Haasteren aan tekenwerk heeft gemaakt gedurende zijn loopbaan. Ik raakte in de ban van zijn stijl door het leggen van zijn puzzels. Leerde zo andere puzzelaars kennen en ook enkele verzamelaars. Vanuit die groep was er wel eens de opmerking dat hij een lintje zou verdienen, voor al het plezier en troost soms ook, die men beleeft aan het leggen van de puzzels. Ook vanuit Het stripschap kwam zo’n opmerking.

Ik heb me toen maar eens verdiept in de procedure van een aanvraag en aanbeveling. Dat was vorig jaar juli. Ik besefte mij heel goed dat een persoon er wel voor in zou moeten zijn. Dus ben op zoek gegaan naar zijn dochter. Zij mailde mij dat zij de formulieren in huis had om een aanvraag voor een onderscheiding te gaan regelen. Maar wilde wel eerst weten of de procedure daarin beschreven correct was. Zij had het erg druk met haar werk en de vakantie stond gepland. Ik bood aan navraag te doen bij de Gemeente Bergen, waar Jan woont.

De sluitingsdatum was al voorbij om de aanbeveling te doen. Tot mijn verrassing bood men mij toen uitstel. Ik kreeg hier voor twee dagen de tijd.  Om 9.00 uur in de ochtend  ben ik toen begonnen en de volgende dag om 11.00 uur kon ik alles digitaal aanleveren.

Alle aanbevelingen hadden de strekking van waardering voor zijn werk, zijn tomeloze inzet, zijn behulpzaamheid en de lach die hij op ieders gezicht tovert met die fantastische tekeningen.

Het was even wachten, maar in maart dit jaar kwam het bericht dat hij onderscheiden zou worden. De onderscheiding is voor zijn grote verdiensten jegens de samenleving en dat is Ridder in de orde van Oranje Nassau. Volgens velen  een wel verdiende  onderscheiding.’

Hartelijke dank Anja dat je jouw verhaal voor ons ‘op papier’ wilde zetten.

Wij feliciteren Jan van Haasteren met zijn lintje!

De kers op de taart

Na jaren van keihard werken, wordt zijn werk bekroond met een koninklijke onderscheiding. Hij heeft vandaag een lintje gekregen en wij, van legpuzzels.nl, waren erbij! Jan was een beetje overdonderd door het gebeuren, maar gaf alle belangstellenden daarna een kijkje in zijn atelier. Wij zijn erg blij voor Jan en willen hem dan ook van harte feliciteren met het welverdiende lintje!

Wie is Jan van Haasteren?

Jan van Haasteren, geboren in Schiedam in 1936, is vanaf het eerste moment dat hij een potlood vast kan houden niet meer te stoppen. Via allerlei omwegen en opleidingen belandt Jan eerst in de reclamewereld die hij in 1960 graag verruilt voor striptekenen bij Marten Toonder Studio’s wat het begin is van zijn fantastische carrière. De eerste strip waar Jan zijn gekke ideeën in kwijt kan is ‘Baron van Tast’. Veel van zijn huidige kenmerken vinden in deze strip zijn oorsprong, zoals de haaienvin en de handjes. In de jaren tachtig begint Jan dan eindelijk zijn samenwerking met Jumbo. Samen met Jumbo ontwikkelt Jan ieder jaar nieuwe ideeën voor de nu welbekende Jan van Haasteren puzzels.

Olimpics 1983 jan van haasteren
Allereerste Jan van Haasteren puzzel uit 1983

Jan van haasteren nu

Jan woont met zijn vrouw en hond in Bergen N-H en tekent nog elke dag. Hij haalt nog altijd heel veel voldoening uit het tekenen van puzzels en hoopt hier ook nog jaren mee door te kunnen gaan.

Terug naar legpuzzels.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *